1 Nisan 2017 Cumartesi

ARSU SAHNE BAHAR KONSERLERİ İSTANBUL COMPOSERS COLLECTİVE






İSTANBUL COMPOSERS COLLECTİVE

İstanbul Composers Collective, 2017 yılında Türkiye’nin dört genç kuşak bestecisi Onur Dülger, Mehmet Ali Uzunselvi, Mithatcan Öcal ve Uğurcan Öztekin tarafından kurulan, ağırlıklı olarak bestecilerden oluşup, kimi zaman farklı meslektaşlarının da katılımıyla genişleyebilen, faal bir doğaçlama ve icra topluluğudur.

Müzik dilini genellikle XX. yy’ın ikinci yarısından günümüze dayanarak biçimlendiren topluluğun en önemli özelliği; müzisyenlerin her birinin vurmalı, üflemeli, yaylı ve klavyeli çalgılardan, bilgisayar destekli elektronik kurulumlara kadar çok geniş bir çalgı ve ses yelpazesini, mümkün olduğunca yetkin ve yaratıcı bir biçimde kullanabilmesidir. Bu konsept ile ortaya çıkan çeşitlilik, çok renkli ve kendine özgü bir seyir meydana getirmekle beraber dinleyiciyi, geleneksel çalgıların alternatif sesleriyle kimlik kazanan sürprizli ve sürükleyici bir deneyime davet etmektedir.

ARSU SAHNE BAHAR KONSERLERİ AKANSU ERAY&CANSU ERAY & FATİH TURAN ÇAĞDAŞ MÜZİK RESİTALİ




Arsu Sahne çağdaş müziği büyük bir cesaretle yorumlamaya yönelmiş genç solist ve grupları da destekleyerek onlara yer vermeye devam ediyor. Birbirinden yetenekli genç yorumcular ile bu kez tamamı çağdaş repertuardan oluşan bir konserle meraklılarını Arsu Sahne'ye davet ediyoruz.
15 Nisan 2017 saat: 16:00 (Konser ücretsiz olup mutlaka rezervasyon yaptırılması gerekmektedir).
Konser Programı
John Cage | Dream
John Cage | In a landspace
György Ligeti | Musica Ricertata No.1,2,3,4,5
Olivier Messiaen | Prelude No.1,2
Olivier Messiaen | Louange a L'eternite de Jesus
Karlheinz Stockhausen | Klavierstücke IX
Iannis Xenakis | Paille in the Wind
James Tenney | CELLOGRAM
George Crumb | Cello Sonata ''Fantasia''


Solistler hakkında:
Akansu ERAY 
Eğitimi süresince: 
İdil Biret (Piyanist/Devlet Sanatçısı), Hüseyin Sermet (Piyanist/Besteci/Devlet Sanatçısı), Gülsin Onay (Piyanist/Devlet Sanatçısı), Prof. Bojidar Noev (Piyanist/Avusturya), Prof. Metin Ülkü (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Prof. Eser Bilgeman Şakir (İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı), Prof. Tamara Poddubnaya (New York Long Island Müzik Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı), Prof. Seher Tanrıyar (Mimar Sinan Devlet Konservatuarı), Prof. Ova Sünder, Doç. Ferid Adıgüzelzade (Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı), Prof. Vladimir Tropp (Moskova Tchaikovsky Konservatuarı), Çağ Erçağ (Çellist)’ın ustalık sınıflarına katıldı. Şuan da çalışmalarını Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Lisans 3.Sınıf öğrencisi olarak Yrd. Doç. Gülnare Tarkum ile sürdürmektedir.
Katılmış olduğu konser ve festivallerden bazıları aşağıdaki gibidir.
- Trakya Üniversitesi Sanat ve Eğitim Merkezi Zerrin Tan Sınıf Konseri (2015)
- Mimar Sinan Rotary kulübünün düzenlediği Uluslararası Oda Müziği Yarışması | 3 Mansiyon ve 1 İkincilik Ödülü (2016)
- Uluslararası Pera Müzik ve Piyano Festivali (2013, 2014, 2015, 2016)
- Uluslararası Pera Müzikal Aile Yarışması (2016) | Üçüncülük Ödülü
- Eğirdir Klasik Müzik Festivali (2016)
- 1. Uluslararası Bursa Nilüfer Piyano Yarışması (2016) 
- ‘’Synæsthesia’’ 20. – 21. Yy Müziği Konseri (2016) 


Sevim Cansu ERAY
İlk ve Ortaokul süresince Prof.Dr Ali Akperov'un şefliğini yaptığı Trakya Üniversitesi Akademik Orkestrası’nda çalmaya başladı. 2011 yılında Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’na seçildi ve orada yardımcı grup şefliği yaptı. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası ile birlikte; Fazıl Say, Gülsin Onay,"3 tenor olarak” Ayhan Uştuk, Aykut Çınar, Şenol Takılı ‘’Jose Maria Gatlardo Del Ray’’, Antonio Marguez Dans Kumpanyası ile konserler verdi. 2013 yılında Balkan Senfoni Orkestrası’nda çalmaya başladı. Yurt içi ve yurt dışı konserlerde bulundu. 2013 yılında Prof. Aminbay Sapayev'in viyolonsel sınıfına kabul edildi. Eğitimi süresince, Prof. Angel Stankov (Violinist/Bulgaristan), Prof. Bojidar Noev (Piyanist/Avusturya), Prof. Anotolie Krastev (Bulgaristan/ Cellist) Prof.Maria Kliegel, Hüseyin Sermet (Piyanist /Besteci /Devlet Sanatçısı) ile çalıştı. 2014 yılında Türkiye Uluslararası Gençlik Filarmoni Orkestrasını kazandı. Çalışmış olduğu şefler Rengim Gökmen, Tolga Taviş, Oğuzhan Kavruk, Hasan Niyazi Tura’dır. Şuan da çalışmalarınıTrakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı' nda Lisans 3 öğrencisi olarak Prof. Aminbay Sapayev ile sürdürmektedir.
Katıldığı Yarışma ve Konserler
- Mimar Sinan Rotary kulübünün düzenlediği Uluslararası Oda Müziği Yarışması | (2010), 2 Mansiyon (2014) 1 İkincilik (2016)
- Uluslararası Pera Müzikal Aile Yarışması (2016) | Üçüncülük Ödülü
- Uluslararası Pera Müzik Festivali (2014, 2016)
- Eğirdir Klasik Müzik Fesitivali (2016)
- Uluslararası D – Marin Klasik Müzik Festivali
- ‘’Synæsthesia’’ 20. – 21. Yy Müziği Konseri (2016) 


Mehmet Fatih TURAN

29 Temmuz 1997 yılında Lüleburgaz’da doğdu. İlk piyano eğitimine, 11 yaşında Can İşcan ile başladı. Daha sonraki yıllarda Lüleburgaz Güzel Sanatlar ve Spor Lisesine okula kabul edildi. Güzel Sanatlarda Kamil Molla ile piyano, Ayşen İnan ile teori ve solfej çalıştı. Bu yıllar içerisinde beste yapmaya başladı ve besteci Mehmet Uçar ile kompozisyon çalıştı. 2014 yılında Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Öğr. Gör. Gökçe Üğdül Güven’in piyano sınıfına kabul edildi. 
Katıldığı Yarışma ve Konserler 
- Uluslararası Pera Piyano Yarışması (2013)
- 2. Ege Beste Yarışması (2013)
- Uluslararası Pera Müzik ve Piyano Festivali (2014, 2015)
- Öğr. Gör. Gökçe Üğdül Güven – Yrd. Doç.Serhan Küngerü Sınıf Konseri (2015)
- Mimar Sinan Rotary kulübünün düzenlediği Uluslararası Oda Müziği Yarışması (2015) | İkincilik Ödülü
- 1. Uluslararası Bursa Nilüfer Piyano Yarışması (2016) | Mansiyon Ödülü
- ‘’Synæsthesia’’ 20. – 21. Yy Müziği Konseri (2016) 


Etnomüzikolog Nilgün İŞCAN
2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Etnomüzikoloji Ana Bilim Dalı’ndan “İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü” ile mezun oldu. 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzikoloji Ana Bilim Dalı’nda “Geleneksel Osmanlı-Türk Gazellerinde Terennümlerin Yapısı” adlı yüksek lisans tezini sundu. “Hâfız Sâmi Gazellerinde Terennüm Kelimeleri ve Kullanımı” adlı makalesi 2011 yılında İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi’nde yayınlandı. Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Sevda-Cenap And Vakfı vb. kurumlarda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Hâlen Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Okutman olarak görevini sürdürmekte ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı’nda “Edirne Saraylarında Mûsıkî” başlıklı doktora tezini hazırlamaktadır.

31 Mart 2017 Cuma

ILGIN TOP&ÇAĞDAŞ ÖZKAN KEMAN ve PİYANO RESİTALİ







Ilgın TOP, 2000 yılında İzmir, Bornova’da dünyaya geldi. 5 yaşında piyano eğitimine Emre Şen’in kurduğu ‘Chopin Müzik Okulu’ nda başladı.
7 yaşında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik ve Bale İlköğretim Okulunu burslu olarak kazandı. Keman eğitimine Bilkent Senfoni Orkestrası Konzertmeister yardımcısı İrina NİKOTİNA ile başladı. 2012 yılında Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası sınavını kazanarak Rengim GÖKMEN’in şefliğinde orkestra keman üyesi olarak konserler verdi. Ilgın Top, yurtiçi ve yurt dışında birçok ustalık sınıfına katıldı ve Suna KAN, Prof.Dr. Orhan AHISKAL ve Prof. Dr. Cihat AŞKIN, Angel STANKOV ve Doç. Gülen EGE, Guy BRAUNSTEIN, Atilla Aldemir, Dora SCHWARZBERG, Tuncay YILMAZ, Alexander VINNITSKI, Igor TKACHOUCK, Özcan ULUCAN, Viktor TRETYAKOV, Natalia LIKHOPOI, Mintcho MINTCHEV, Lutsia IBRAGIMOVA, Itzhak RASHKOVSKY, Alexander MARKOV gibi ünlü isimlerle çalıştı.
13 yaşında iken Bilkent Senfoni Orkestrası ile ilk solistlik deneyimini Şef Dağhan DOĞU yönetiminde H.Vieuxtemps N0:5 Op:37 nolu keman konçertosunu seslendirerek elde etti. 15 yaşındayken İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın yaptığı çocuk solist seçmelerindeki başarısı sonucu, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile F. Waxman – Carmen Fantasy’i seslendirdi.
2014 yılında Çek Cumhuriyetinin Usti Nad Orlici şehrinde yapılan 56.KOCIAN Uluslararası Keman Yarışmasında First Grade Mension ödülünü kazandı. 2016 yılında Belçika’nın Namur kentinde yapılan “International Grumiaux Competition” adlı keman yarışmasında C kategorisinde birincilik ödülü aldı.
21 Aralık 2015 tarihinde İstanbul’da düzenlenen İş Sanat “Parlayan Yıldızlar Konser Serisi” adı altında Milli Reasürans Konser Salonunda bir resital verdi. Okulundaki başarısından dolayı Bilkent Üniversitesi’nin 30. kuruluş yıl dönümünde Bilkent Üniversitesi Konser Salonu’nda resital verme hakkını elde etti. 
Şuan 10. sınıf öğrencisi olarak Feruza ABDULLAYEVA ile keman eğitimine devam etmektedir.

AYŞEGÜL SARICA & JERFİ AJİ PİYANO RESİTALİ



Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Arsu Sahne Bahar Konserleri kapsamında kıymetli Devlet Sanatçısı piyanist Ayşegül Sarıca ile piyanist Jerfi Aji Arsu Güzel Sanatlar Akademisi'nde unutulmaz bir resital sergileyecekler. Programda Bach , Beethoven,Chopin gibi önemli bestecilere yer verecek ikili​, resital sonrasında dinleyicileri ile karşılıklı yapılan mini söyleşi ile merak ettiklerinizi ve deneyimlerini paylaşacaklar.

AYŞEGÜL SARICA

İstanbul'da doğan Ayşegül Sarıca, piyano öğrenimine İstanbul Konservatuarı'nda Prof. Ferdi Statzer ile başladı, Fransa'da Paris Ulusal Konservatuarı'nda Lucette Descaves ile devam etti. Pierre Pasquier ile oda müziği çalıştı; 1953 yılında birincilik ödülü ile mezun oldu. Marguerite Long ile piyano çalışmalarına devam eden Sarıca, 1959 yılında Marguerite Long-Jacques Thibaud Uluslararası Yarışması'na katıldı ve "Prix de la Ville de Paris-Paris Kenti Ödülü"nü kazandı.

İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya, İtalya, İspanya, Rusya, Polonya, Avusturya, Macaristan, Çekoslovakya, Romanya, Finlandiya, Çin, Japonya, Tayvan, Singapur, Avustralya ve daha pek çok ülkede; Karel Ancerl, Pierre Dervaux, Anatole Fistoulari, Louis Fourestier, Gotthold Lessing, Heinz Walberg, Tadeusz Strugala, Niyazi Tagizade gibi ünlü şeflerle; Christian Ferras, Andre Navarra, Heinrich Schiff, Alexander Rudin gibi virtüözlerle sayısız konserler verdi.

Hikmet Şimşek yönetimindeki Macaristan Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Cemal Reşit Rey'in “Katibim” Çeşitlemelerini, Ayla Erduran ile Grieg, Debussy ve Franck’ın keman-piyano sonatlarını; Gürer Aykal yönetimindeki Ankara Oda Orkestrası ile Mozart'ın 15 ve 23 no'lu piyano konçertolarını, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Beethoven'in 3 ve 4 no'lu piyano konçertolarını ve Bilkent Senfoni Orkestrası ile Schumann'ın La minör piyano konçertosunu; ayrıca Schubert ve Rachmaninoff’un Moments Musicaux dizilerini kaydetti.

1968'den bu yana Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın solist kadrosunda yer alan Sarıca'ya 1971 yılında “Devlet Sanatçısı” ünvanı, ayrıca Fransız Kültür Bakanlığı tarafından “Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres” (Sanat ve Edebiyat Şövalyesi) nişanı verilmiştir. 2006 yılında İKSV tarafından “Müzik Onur Ödülü”ne layık görülmüştür. Ayrıca D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin 10. yılında “Onur Ödülü”nün ve 2016’da Andante dergisi Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün sahibi olmuştur.

1991-2000 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde yüksek lisans ve sanatta yeterlilik programlarında öğretim görevlisi olan Sarıca, 1999 yılından beri İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nin (MİAM) yüksek lisans ve doktora programında piyano dersleri vermektedir. Sanatçı birçok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapmaktadır.




JERFİ AJİ

1976 İstanbul doğumlu Jerfi Aji, lisans eğitimini İTÜ Makina Fakültesi Tekstil Mühendisliği bölümünde, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Piyanoya 5 yaşında Zeynep Aksoy Eğilmez’den aldığı özel derslerle başlayan Aji, çalışmalarına Hülya Ardıç ile devam etti. İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) piyano çalışmalarını Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca ile sürdürdü. 2006 yılında Johns Hopkins Üniversitesi Peabody Konservatuarı’na kabul edilen Aji, piyano alanında doktora çalışmalarını Marian Hahn ile tamamlayarak 2011 yılında mezun oldu. Bu kurumda öğrenciliği sırasında Opera Eşlikçiliği (Korrepetisyon) alanında çalışma bursu kazandı.
Leon Fleisher, Murray Perahia ve Jerome Rose’un ustalık sınıflarında çalan sanatçı, aralarında Thomas Hecht, Dimitry Rachmanov, Angela Cheng ve Ali Darmar’ın da bulunduğu birçok ünlü piyanist ve pedagog ile çalışma fırsatı buldu. 2005 yılında New York’ta düzenlenen “International Keyboard Institute and Festival”e ve Muncie, Indiana’da düzenlenen ARIA Uluslararası Yaz Akademisi’ne katıldı.
Jerfi Aji, yurtiçinde Süreyya Operası, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Akbank Sanat, Borusan Müzik Evi ve Fulya Sanat gibi salonlarda ve ABD’de çeşitli kültür merkezlerinde verdiği solo ve oda müziği konserlerinin yanısıra Bursa Bölge Devlet Senfoni ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestraları ile solist olarak yer almıştır. Klarinet sanatçısı Evrim Güvemli ve viyolonsel sanatçısı Rahşan Apay ile birlikte kurdukları Trio Kuvars Viyolet’in ve MİAM Modern Müzik Topluluğu’nun da bir üyesi olan Aji, James Buswell, Amit Peled, Carol Ou, Ellen Jewett, Michael Berkovsky ve Cihat Aşkın gibi önemli sanatçılar ile birlikte konser vermiştir. 2016 yılında UNESCO Türkiye Daimi Temsilciliği ve ADAP (Association of Artists for Peace) tarafından Paris’te düzenlenen konserde, aralarında Hüseyin Sermet, Cyprien Katsaris ve David Lively’nin de olduğu 8 piyanistle aynı sahneyi paylaşmıştır.
2011 yılında Peabody Konservatuarı tarafından piyano alanında verilen Frances M. Wentz Turner Anma Ödülü’ne layık görülen sanatçı 2014 yılında Doçent ünvanına hak kazanmıştır. Aji, düzenli olarak verdiği konserlerin yanısıra İTÜ-MİAM’da “20.Yüzyıl Piyano Edebiyatı”, “Müzik Teorisine Giriş”, “Form Analizi” ve “Oda Müziği” dersleri vermektedir.


KONSER PROGRAMI

G. F. Haendel – Chaconne, Sol majör, HWV 435

J. S. Bach – Partita No. 1, Si bemol majör, BWV 825

Praeludium – Allemande – Corrente – Sarabande – Menuetto I – Menuetto II - Gigue

L.v. Beethoven – Altı Vals

Ayşegül Sarıca, piyano

F. Chopin – Andante spianato et grande polonaise brillante, Op. 22

M. Ravel – Pavane pour une infante défunte

S. Barber – Hesitation-Tango (“Souvenirs” süitinden)

J. Brahms – Macar Dansı No. 1, Sol minör

Jerfi Aji, piyano

A. Dvořák – 2 Slav Dansı, Op. 72 No. 2 ve Op. 46 No. 8

Biletleri http://www.biletix.com/etkinlik/U7K13/TURKIYE/tr adresinden ve Arsu Sahne'den temin edebilirsiniz.

30 Mart 2017 Perşembe

ARSU SAHNE BAHAR KONSERLERİ TOROS CAN PİYANO RESİTALİ







Aynı zamanda Arsu Güzel Sanatlar Akademisi'nin akademik kadrosunda genç piyano öğrencilerine ders veren Toros Can resitalinde çağdaş dönem bestecilerine özellikle yer veren solistlerden.


Bu resitali programında;
Erwin Schulhoff (1894-1942)
Partita (1922)
* Tempo di Fox
* Jazz-like 
* Tango-Rag
* Tempo di fox á la Hawaï
* Boston
* Tempo di Rag
* Tango
* Shimmy-Jazz

Claud Debussy (1862 -1918)
Suite Bergamasque (1890-1905)
* Prélude
* Menuet
* Clair de lune
* Passepied

Paul Hindemith (1895-1963)
Suite 1922, Op.26 (1922)
* Marsch
* Shimmy
* Nachtstück
* Boston
* Ragtime, yer veren sanatçının yorumunu merakla bekliyoruz.


Toros Can hakkında:
Fransa’da düzenlenen 3. Orléans Uluslararası 20. Yüzyıl Piyano Yarışması birincisi Toros Can Türkiye, Fransa, ABD, İngiltere, Hollanda, İtalya, Avusturya, Almanya, Singapur, Romanya, Kosova, Bulgaristan, İsviçre, Polonya, Hırvatistan ve Gürcistan’ın birçok salonunda konserler verdi. İstanbul Müzik Festivali, Antalya Piyano Festivali, Münster Müzik Festivali, Holland Music Sessions, Saint-Riquier Müzik Festivali ve La Roque d'Antheron Piyano Festivali gibi festivallerde yer aldı.

Sanatçının Fransız CD firması L’Empreinte Digitale/Nocturne tarafından çıkartılan dört CD kaydı (Ligeti, Hindemith, Crumb, Purcell) Diapason d’Or, Diapason-5, Le Monde de la Musique-CHOC, Telerama-ffff, Repertoire-9, Repertoire-10, Observateur-3, Piano le Magazine-Coup de Coeur ve Classica-5 ödüllerini kazandı. Prof. Toros Can Paris valiliği tarafından madalya ile onurlandırılmıştır.

Sanatçı aynı zamanda akademik kadrosunda da yer aldığı Arsu Güzel Sanatlar Akademisi’nde halen master class çalışmaları yaparak birçok öğrenci ile birikim ve deneyimlerini paylaşmaktadır.
1 Nisan 2017 akşamı Arsu Sahne’ye konuk olacak Toros Can dinleycileri için birbirinden değerli bestecilerin eserlerini yorumlayacak.

“Kontrollü bir tutku, orantılı bir şiirsellik, hatasız bir ustalık.
Ama her şeyden önce bir müzisyen...”
Le Figaro
“Dünya Piyanisti: Toros Can muhteşem bir sanatçı.
Açık yürekli, yalın, fethedici ve mert. İncelikli, akılcı ve derin bir kişiliği var...
Ligeti CD’si sıra dışı bir kayıt! Yanan bir müzik, ateş içinde bir piyanist...”
Le Nouvel Observateur


Biletleri http://www.biletix.com/etkinlik/U7K06/TURKIYE/tr ' den ve Arsu Sahne'den temin edebilirsiniz.(Telefon:0216 336 70 40 / E-mail: info@arsuguzelsanatlar.com)