31 Mart 2017 Cuma

AYŞEGÜL SARICA & JERFİ AJİ PİYANO RESİTALİ



Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Arsu Sahne Bahar Konserleri kapsamında kıymetli Devlet Sanatçısı piyanist Ayşegül Sarıca ile piyanist Jerfi Aji Arsu Güzel Sanatlar Akademisi'nde unutulmaz bir resital sergileyecekler. Programda Bach , Beethoven,Chopin gibi önemli bestecilere yer verecek ikili​, resital sonrasında dinleyicileri ile karşılıklı yapılan mini söyleşi ile merak ettiklerinizi ve deneyimlerini paylaşacaklar.

AYŞEGÜL SARICA

İstanbul'da doğan Ayşegül Sarıca, piyano öğrenimine İstanbul Konservatuarı'nda Prof. Ferdi Statzer ile başladı, Fransa'da Paris Ulusal Konservatuarı'nda Lucette Descaves ile devam etti. Pierre Pasquier ile oda müziği çalıştı; 1953 yılında birincilik ödülü ile mezun oldu. Marguerite Long ile piyano çalışmalarına devam eden Sarıca, 1959 yılında Marguerite Long-Jacques Thibaud Uluslararası Yarışması'na katıldı ve "Prix de la Ville de Paris-Paris Kenti Ödülü"nü kazandı.

İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya, İtalya, İspanya, Rusya, Polonya, Avusturya, Macaristan, Çekoslovakya, Romanya, Finlandiya, Çin, Japonya, Tayvan, Singapur, Avustralya ve daha pek çok ülkede; Karel Ancerl, Pierre Dervaux, Anatole Fistoulari, Louis Fourestier, Gotthold Lessing, Heinz Walberg, Tadeusz Strugala, Niyazi Tagizade gibi ünlü şeflerle; Christian Ferras, Andre Navarra, Heinrich Schiff, Alexander Rudin gibi virtüözlerle sayısız konserler verdi.

Hikmet Şimşek yönetimindeki Macaristan Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Cemal Reşit Rey'in “Katibim” Çeşitlemelerini, Ayla Erduran ile Grieg, Debussy ve Franck’ın keman-piyano sonatlarını; Gürer Aykal yönetimindeki Ankara Oda Orkestrası ile Mozart'ın 15 ve 23 no'lu piyano konçertolarını, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Beethoven'in 3 ve 4 no'lu piyano konçertolarını ve Bilkent Senfoni Orkestrası ile Schumann'ın La minör piyano konçertosunu; ayrıca Schubert ve Rachmaninoff’un Moments Musicaux dizilerini kaydetti.

1968'den bu yana Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın solist kadrosunda yer alan Sarıca'ya 1971 yılında “Devlet Sanatçısı” ünvanı, ayrıca Fransız Kültür Bakanlığı tarafından “Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres” (Sanat ve Edebiyat Şövalyesi) nişanı verilmiştir. 2006 yılında İKSV tarafından “Müzik Onur Ödülü”ne layık görülmüştür. Ayrıca D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin 10. yılında “Onur Ödülü”nün ve 2016’da Andante dergisi Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün sahibi olmuştur.

1991-2000 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde yüksek lisans ve sanatta yeterlilik programlarında öğretim görevlisi olan Sarıca, 1999 yılından beri İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nin (MİAM) yüksek lisans ve doktora programında piyano dersleri vermektedir. Sanatçı birçok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapmaktadır.




JERFİ AJİ

1976 İstanbul doğumlu Jerfi Aji, lisans eğitimini İTÜ Makina Fakültesi Tekstil Mühendisliği bölümünde, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Piyanoya 5 yaşında Zeynep Aksoy Eğilmez’den aldığı özel derslerle başlayan Aji, çalışmalarına Hülya Ardıç ile devam etti. İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) piyano çalışmalarını Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca ile sürdürdü. 2006 yılında Johns Hopkins Üniversitesi Peabody Konservatuarı’na kabul edilen Aji, piyano alanında doktora çalışmalarını Marian Hahn ile tamamlayarak 2011 yılında mezun oldu. Bu kurumda öğrenciliği sırasında Opera Eşlikçiliği (Korrepetisyon) alanında çalışma bursu kazandı.
Leon Fleisher, Murray Perahia ve Jerome Rose’un ustalık sınıflarında çalan sanatçı, aralarında Thomas Hecht, Dimitry Rachmanov, Angela Cheng ve Ali Darmar’ın da bulunduğu birçok ünlü piyanist ve pedagog ile çalışma fırsatı buldu. 2005 yılında New York’ta düzenlenen “International Keyboard Institute and Festival”e ve Muncie, Indiana’da düzenlenen ARIA Uluslararası Yaz Akademisi’ne katıldı.
Jerfi Aji, yurtiçinde Süreyya Operası, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Akbank Sanat, Borusan Müzik Evi ve Fulya Sanat gibi salonlarda ve ABD’de çeşitli kültür merkezlerinde verdiği solo ve oda müziği konserlerinin yanısıra Bursa Bölge Devlet Senfoni ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestraları ile solist olarak yer almıştır. Klarinet sanatçısı Evrim Güvemli ve viyolonsel sanatçısı Rahşan Apay ile birlikte kurdukları Trio Kuvars Viyolet’in ve MİAM Modern Müzik Topluluğu’nun da bir üyesi olan Aji, James Buswell, Amit Peled, Carol Ou, Ellen Jewett, Michael Berkovsky ve Cihat Aşkın gibi önemli sanatçılar ile birlikte konser vermiştir. 2016 yılında UNESCO Türkiye Daimi Temsilciliği ve ADAP (Association of Artists for Peace) tarafından Paris’te düzenlenen konserde, aralarında Hüseyin Sermet, Cyprien Katsaris ve David Lively’nin de olduğu 8 piyanistle aynı sahneyi paylaşmıştır.
2011 yılında Peabody Konservatuarı tarafından piyano alanında verilen Frances M. Wentz Turner Anma Ödülü’ne layık görülen sanatçı 2014 yılında Doçent ünvanına hak kazanmıştır. Aji, düzenli olarak verdiği konserlerin yanısıra İTÜ-MİAM’da “20.Yüzyıl Piyano Edebiyatı”, “Müzik Teorisine Giriş”, “Form Analizi” ve “Oda Müziği” dersleri vermektedir.


KONSER PROGRAMI

G. F. Haendel – Chaconne, Sol majör, HWV 435

J. S. Bach – Partita No. 1, Si bemol majör, BWV 825

Praeludium – Allemande – Corrente – Sarabande – Menuetto I – Menuetto II - Gigue

L.v. Beethoven – Altı Vals

Ayşegül Sarıca, piyano

F. Chopin – Andante spianato et grande polonaise brillante, Op. 22

M. Ravel – Pavane pour une infante défunte

S. Barber – Hesitation-Tango (“Souvenirs” süitinden)

J. Brahms – Macar Dansı No. 1, Sol minör

Jerfi Aji, piyano

A. Dvořák – 2 Slav Dansı, Op. 72 No. 2 ve Op. 46 No. 8

Biletleri http://www.biletix.com/etkinlik/U7K13/TURKIYE/tr adresinden ve Arsu Sahne'den temin edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder