30 Nisan 2018 Pazartesi




                                             İRİS ŞENTÜRKER PİYANO RESİTALİ





İstanbul doğumlu İris Şentürker piyano eğitimine beş yaşında başladı. Çalışmalarına İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda devam eden Şentürker, 1998 yılında Prof. Meral Yapalı’nın sınıfından derece ile mezun oldu. Aynı yıl “The British Council” tarafından düzenlenen “Yılın Genç Müzisyeni” yarışmasında birinci olan sanatçı tam burs alarak, Manchester’da Royal Northern College of Music’de Margaret Fingurhut ile piyano, Yossi Zivoni, Rodney Slatford ve Christopter Rowland ile oda müziği calışmalarını tamamlayarak master diplomasını aldı.

Sanatçı, ayrıca Leontina Margulis, Irina Zaritskaya, Hüseyin Sermet, Arnaldo Cohen, Sergei Dorensky gibi ünlü müzisyenlerle çalıştı. 2000 yılında Eczacıbaşı Vakfı’nın tam bursu ile calışmalarını sürdürdü. İş Sanat tarafından düzenlenen “BBC Solistleri Yarışması”nda en iyi üç sanatçıdan biri olarak 2001 yılında İş Sanat Konser Salonu’nda konser verdi. Türkiye’de İstanbul, Ankara, Mersin, Adana, Edirne, Kocaeli, Balıkesir’de, yurt dışında Macaristan, Pakistan, Fransa, İngiltere, Almanya, Avusturya, İtalya, Suriye, Litvanya, Letonya, Estonya ve Japonya’da oda müziği konserleri ve resitaller verdi. Pelin Halkacı Akın, Nilay Karaduman, Toros Can, Pierre Amoyal, Miguel da Silva, Andrey Baranov, Muhittin Dürrüoğlu, Hüseyin Sermet, Yovan Markovitch ve Andej Bielow ile ikili ve oda müziği konserleri verdi. 24. İstanbul Uluslararası Müzik Festivali’nde, Boğaziçi Müzik Festivali’nde, ayrıca 1. ve 2. Cemal Reşit Rey Gençlik Festivali’nde yer aldı. Devlet senfoni orkestraları ve oda orkestraları eşliğinde solo konserler verdi.

Devlet Sanatçısı Hüseyin Sermet’in eserlerinin Türkiye’de ilk seslendirmesini birlikte gerçekleştiren ve kendisi ile ikili konserler de gerçekleştiren Şentürker, ayrıca İş Sanat Konser Salonu’ nda “Sekiz Piyanist İki Piyano Etrafında” konserinde, 33. ve 34. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde ve Litvanya Ulusal Filarmonisi daveti ile Nisan 2007’de Vilnius Uluslararası Müzik Festivalinde solist olarak yer aldı. Fransız Hükümeti’nin tam bursu ile Paris’te Alfred Cortot Ecole Normale de Musique’de Diplôme Superieur d’Execution sınıfından Prof. Christian Ivaldi ile piyano, Diplôme Superieur de Musique de Chambre sınıfında Prof. Chantal De Buchy ile oda müziği calışarak, her iki bölümden derece ile mezun oldu. Daha sonra Diplôme Superieur de Concertiste sınıfında hem piyano, hem oda müziği çalışmalarını tamamlayarak, Paris’te Alfred Cortot Concours Diplômes Superieurs de Concertiste 2005 oda muziği yarışması’nda da oybirliği ile birinci oldu. Halen MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve oda müziği dersleri vermekte olan İris Şentürker, hem yurt içinde hem yurt dışında solo ve oda müziği çalışmalarını sürdürüyor.